Menu Prohledat web KVH EN

Až přijde válka. Proč čeští nacionalisté milují Rusko?

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 3. prosinec 2018, 19:00 – 21:00

Projekce dokumentu Až přijde válka režiséra Jana Geberta (ČR, Chorvatsko, 76 minut, 2018), následovaná debatou, které se zúčastní Josef Pazderka, Ondřej Soukup, Libor Dvořák a Jan Gebert. Večer bude moderovat Ivana Svobodová z týdeníku Respekt.

Záměrem debaty je poukázat na podobnost myšlenkového světa středoevropských nacionalistů s režimy, které jim jsou inspirací – Novorusko a Rusko. Jsou organizace jako Slovenští branci podobné polovojenským jednotkám z Donbasu? V čem je pro středoevropské nacionalisty přitažlivý Putinův model vládnutí? Existuje ideová nebo i materiální podpora středoevropských nacionalistů z Ruska?

Až přijde válka: Petr vede život na první pohled spořádaného evropského teenagera – žije s rodiči, má dívku, dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale jinde – v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí, s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům a trestům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost – a stát se velkým politikem.

Pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s PINK, BontonFilm a KineDok.

Sdílet

Facebook | Twitter