Menu Prohledat web KVH EN

Večery s polskými reportéry: Volyň – polská a česká paměť

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 21. listopad 2018, 19:00 – 21:00

Stejné místo, jiné vzpomínky? Češi a Poláci, ale také Ukrajinci nebo Židé byli ve volyňských vesnicích sousedy. Malebná a úrodná krajina se ale stala v první polovině 20. století dějištěm krvavých bojů, přesunů hranic i obyvatel.

Když jedni zabíjejí, druzí přicházejí s pomocí, zní motto knihy polského reportéra Witolda Szabłowského Spravedliví zrádci (Pant 2018, překlad Michala Benešová), v níž se autor vydal po stopách tzv. volyňského masakru, etnické čistky polských obyvatel na Ukrajině v letech 1943–44. Hovořil také s pastorem Janem Jelínkem, který na své faře za druhé světové války ukrýval všechny pronásledované. Jak se liší polské a české vzpomínky na Volyň?

S polským novinářem bude hovořit básník a překladatel Josef Mlejnek, autor knihy Volyň tam v dáli (CDK 2015), jehož předci žili na Volyni, a malíř Rostislav Zárybnický, který se narodil v roce 1936 ve Sklíni a v roce 1947 byl spolu se svou rodinou repatriován do Československa. 

Debata je součástí diskusního cyklu Polského institutu v Praze a Knihovny Václava Havla, který představuje současné polské reportéry.

Večer se koná v českém a polském jazyce, simultánní tlumočení zajištěno.

Související fotogalerie

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter