Menu Prohledat web KVH EN

Noc divadel 2018 – Moc bezmocných

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 17. listopad 2018, 19:00 – 24:00

V letošním roce padl termín Noci divadel na den 29. výročí 17. listopadu 1989. Proto se velice hodí propojit téma historického zvratu, společenské změny, téma revoluce s divadlem. V osobnosti Václava Havla se tato dvě témata propojují – úspěšný dramatik a esejista, zároveň bojovník za lidská práva a první prezident demokratického Československa.

V Knihovně Václava Havla proběhou 17. listopadu dvě simultánní akce:

► 19.00 Moc bezmocných – Divadlo Feste Brno
Režie – Jiří Honzírek

Experimentální inscenace se neodehrává v divadelních budovách, nýbrž ve veřejném prostoru měst. Vzniká vždy nová, původní verze, která pracuje s charakterem veřejného prostoru daného místa.

Bude to zvláštní procházka! „Putovní“ divadelní a hudební performance na téma textů Václava Havla Moc bezmocných, Dopisy Olze a monologů z jeho her, která proběhne během procházky z Ostrovní ulice, přes Národní třídu a Obývák Václava Havla na nábřeží a k restauraci Vltava na náplavce u řeky a zpět kolem domu U dvou tisíc, kde Václav Havel bydlel. 

Po návratu do Knihovny VH se můžete těšit na Trenažér revoluce s použitím knihy Zrychlený tep dějin od Vladimíra Hanzela.

► 19.30 Od divadla k moci

Hostům, kteří procházku nestihnou, nabídne archiv Knihovny Václava Havla dokumentární film česko-francouzského režiséra Karla Prokopa Od divadla k moci. Snímek mapuje cestu kulisáka, dramaturga a začínajícího autora z pražského divadélka Na zábradlí do čela nové demokratické republiky. Vznikl těsně po sametové revoluci a přináší dnes již unikátní záběry, rozhovory a ukázky z inscenací her Václava Havla v podání předních francouzských umělců. 

Noc divadel, mezinárodní projekt European Theatre Night v České republice, koordinuje Institut umění – Divadelní ústav (IDU) v Praze. Cílem je prezentovat divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě.

Sdílet

Facebook | Twitter