Menu Prohledat web KVH EN

Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných – Setkání ke 40. výročí vzniku

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 26. duben 2018, 17:00 – 21:00

Důvodem k založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných v dubnu roku 1978 byla potřeba upozorňovat společnost doma i v zahraničí především na ty odpůrce totality, kteří nebyli veřejně známí, a tudíž při jejich pronásledování neexistovaly kampaně na jejich podporu.

V diskusních panelech se budeme zabývat nejprve vznikem výboru, způsobem jeho práce a distribucí informací VONS do zahraničí, a dále reflexí dramatických událostí roku 1979, kdy se státní moc rozhodla výbor zlikvidovat – v květnu bylo zatčeno šestnáct jeho členů a z nich bylo šest (mj. i Václav Havel) odsouzeno k několikaletému vězení.

17.00 – 18.30 Panel I.
VZNIK VONS
Motivem k založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných v dubnu 1978 byly mj. dobré zkušenosti z práce „Výboru za tři“ a snaha upozornit na případy lidí, kteří nebyli na Západě ani v Československu veřejně známí, takže je státní moc mohla pronásledovat bez rizika veřejných kampaní na jejich podporu.
Hosté: Kamila Bendová, Anna Šabatová a Zofia Romaszewská (Polsko)
Moderuje Petruška Šustrová.

19.00 – 20.30 Panel II.
POKUS O ZNIČENÍ VONS A JEHO PŘEŽITÍ
V květnu 1979 se státní moc rozhodla zničit Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných – bylo zatčeno šestnáct jeho členů, deset nejaktivnějších zůstalo ve vyšetřovací vazbě a šest bylo v zimě 1979 odsouzeno. Přihlásilo se však dvanáct nových členů a práce výboru pokračovala.
Hosté: Dana Němcová, Ján Čarnogurský (Slovensko), Jiří Gruntorád, Václav Malý a Jan Ruml
Moderuje Petruška Šustrová.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter