Menu Prohledat web KVH EN

Večery s polskými reportéry: Paměť pohraničí

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 2. říjen 2017, 19:00 – 21:00

Co stojí za zmizením jednoho malého městečka nedaleko česko-polské hranice? Dva roky hledal polský reportér Filip Springer odpověď na otázku, proč už Miedzianka/Kupferberg neexistuje. Vzkvétající hornické městečko mělo několikrát v dějinách smůlu. O jeho osudu definitivně rozhodl poválečný odsun původních německých obyvatel a sovětské drancování ložisek uranu v letech 1948–1952, polští repatrianti z východu, kteří zde našli svůj domov, skončili na jelenohorském sídlišti...

Podobné příběhy známe i z české historie. Hovořit o nich bude s Filipem Springerem český dokumentarista, novinář a (spolu)autor několika knih o českém pohraničí Petr Mikšíček. Filip Springer je reportér a fotoreportér, který se ve svých knihách i článcích věnuje především současnému polskému veřejnému prostoru a architektuře. V Praze představí svůj oceňovaný debut Miedzianka (2011), česky vydaný nakladatelstvím Absynt v překladu Martina Veselky.

Debata je součástí diskusního cyklu Polského institutu v Praze a Knihovny Václava Havla, který představuje současné polské reportéry.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter