Menu Prohledat web KVH EN
Václav Havel
Zpět na začátek

Klub / Novinky / Program

Ilustrace

Občané z Ostrovní #25 Politici chyceni v sociálních sítích  20/03/24

Jaký je obraz české politiky na sociálních sítích? Jsou čeští politici jen prodavači vlastní moci, nebo dokáží občany motivovat a udávat nějaký hodnotový směr? Mnoho lidí dnes využívá sociální média jako jediný zdroj informací a tato média mají vliv na voličské rozhodování každého z nás. Docentka Denisa Hejlová z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK v Praze si moderátorkou Annou Klein povídá o tom, že bychom si měli dávat na příspěvky, které útočí na naše emoce. Každý příspěvek politika je totiž ve své podstatě politická reklama. Podcast  Více

Ilustrace

Občané z Ostrovní #24 Zdravé množství alkoholu neexistuje  28/02/24

Vztah mladých lidí k alkoholu se proměňuje, zdravotní gramotnost stoupá a odráží se i v zájmu mladé generace o kampaň Suchej únor. To ale bohužel neznamená, že alkohol už pro mladé lidi nepředstavuje problém. Profesor Michal Miovský, psycholog a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN, v podcastu radí, co dělat, když jste součástí party, kde všichni pijí. Doporučuje také řadu preventivních programů určených pedagogům a školám. Více

Ilustrace

Studentský hlas #13: „Sektářství se symptomy podobá drogové závislosti,“ říká religionista Jahl  26/02/24

Nový díl série Studentský hlas se věnuje sektám působícím na území České republiky. Moderátorka Marika Staňková se ptá studenta religionistiky Jakuba Jahla na to, v čem spočívá nebezpečí sekt, jaké sekty dnes na území ČR působí a na jaké typy lidí se zaměřují. „Pro každého člověka je na světě ideální sekta, nikdo není mimo nebezpečí,“ varuje host, který v rozhovoru mluví i o novém trendu sekt ve virtuální realitě, které cílí na mládež od 12 let. Více

Ilustrace

Nominace na Cenu Toma Stopparda za rok 2024 je stále otevřená  23/01/24

Připomínáme možnost nominovat vlastní texty na Cenu Toma Stopparda, kterou od roku 2021 Knihovna Václava Havla pořádá. Cena je udělována každoročně tříčlennou porotou za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši. Cena je dotována částkou 50 000 korun, kterou pro tento účel poskytuje Tom Stoppard. Příspěvky k posouzení lze zaslat do 3. dubna 2024 na adresu CenaTS@vaclavhavel.cz. Více informací naleznete zde

Program na Duben 2024<>

Vstup na všechny akce Knihovny Václava Havla je zdarma

Večer s Agnieszkou Holland

Večer s Agnieszkou Holland

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 2. duben 2024, 19:00 – 21:00

Evropská kulturní obec si letos připomíná 100. výročí smrti významného pražského německého spisovatele jako Rok Franze Kafky. Je nám velkou ctí, že naše pozvání přijala polská filmová režisérka světového významu Agnieszka Holland, která v těchto dnech natáčí v České republice celovečerní film inspirovaný právě tímto fascinujícím autorem. Režisérku, známou vřelými vztahy k České republice, pojilo mj. i dlouholeté přátelství k Václavu Havlovi, které dokonce vyústilo v uměleckou spolupráci, byť poněkud absurdní: filmařka, která si ve francouzském exilu vybrala k televizní adaptaci hru Largo desolato, neměla možnost se zakázaným spisovatelem a později velmi vytíženým prezidentem na přípravě filmu domlouvat. Budeme hovořit nejen o Franzi Kafkovi, Václavu Havlovi, ale také o tom, jaký vliv měla léta strávená na pražské FAMU (a česká kultura vůbec) na její filmovou tvorbu. Zajímavá bude i diskuze o polské současnosti nebo o tom, jak režisérka vnímá aktuální evropské hrozby či naděje. Večerem provede Jakub Železný, novinář, rozhlasový a televizní moderátor.

Magnesia Litera II

Magnesia Litera II

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 3. duben 2024, 19:00 – 21:00

Autoři nominovaní v některé z kategorií výročních knižních cen Magnesia Litera budou číst ze svých knih. Vystoupí Klára Krásenská (DILIA Litera za debut roku), Alena Machoninová (Luxor Litera za prózu), Tereza Matějčková (ČRo Plus Litera za publicistiku) a Kateřina Přidalová (Litera za knihu pro děti a mládež). Moderuje Pavel Mandys.

Diagnóza divadlo: Premiéra

Diagnóza divadlo: Premiéra

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 5. duben 2024, 19:00 – 21:00

Další část divadelního cyklu se bude věnovat premiérám, nejen těm slavnostním. Hovořit budeme o premiérách všedního dne i o premiérách nevšedních. Znovu jsme zvědaví a znovu se ptáme: Co pro nás znamená premiéra? Co byly naše divadelní poprvé a jak důležitá jsou pro každého, kdo do divadla zabloudí? Slovo padne i o prvním vydání, uvedení, ale i našem prvním setkání s textem Zahradní slavnosti Václava Havla, která letos slaví 60. narozeniny. Student Katedry teorie a kritiky DAMU Honza Juránek a moderátorka a herečka Adéla Zahradníčková zvou k čerstvé druhé epizodě pořadu Diagnóza divadlo.

Řízneme do toho! Aneb Literatura a politika dnes

Řízneme do toho! Aneb Literatura a politika dnes

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 8. duben 2024, 19:00 – 21:00

Druhý díl diskusního čtvrtletníku Josefa Chuchmy 

Magnesia Litera a politika na dvojí způsob. Nejznámější česká literární cena za několik dní vyhlásí laureáty pro letošní rok. Jaká je politika této soutěže především v kategoriích Litera za prózu a Litera za publicistiku? A jak se (a jaká) politická témata promítají do knih, které se dostaly do letošních širších nominací. Tyto otázky by chtěla i měla otevřít diskuse nad letošními navrženými jmény a tituly.

Debata s Respektem

Debata s Respektem

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 9. duben 2024, 19:00 – 21:00

Diskuse redaktorů týdeníku Respekt a jejich hostů. Debatu moderuje Tomáš Brolík. Více podrobností se dozvíte před konáním akce na www.vaclavhavel.cz 

Magnesia Litera III

Magnesia Litera III

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 10. duben 2024, 19:00 – 21:00

Autoři nominovaní v některé z kategorií výročních knižních cen Magnesia Litera budou číst ze svých knih. Vystoupí Zofia Baldyga (Litera za poezii), Eli Beneš (DILIA Litera za debut roku), Noemi Cupalová (Litera za knihu pro děti a mládež) a Veronika Pehe (ČRo Plus Litera za publicistiku). Moderuje Pavel Mandys.   

Michal Ajvaz: Pasáže

Michal Ajvaz: Pasáže

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 11. duben 2024, 19:00 – 21:00

Pasáže jsou devátou prozaickou knihou Michala Ajvaze – a zároveň jako by to nebyl devátý titul, ale stále tatáž nekonečná kniha s věčně plynoucím vyprávěním. Uvedení nového románu Pasáže, který vydává nakladatelství Druhé město, proběhne formou autorského čtení a následné diskuze o Ajvazově literárně-filozofickém vesmíru, kterou s autorem povede Štěpán Kučera.

Křest N: Czechy. To nevymyslíš

Křest N: Czechy. To nevymyslíš

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 16. duben 2024, 19:00 – 21:00

Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou. S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Magnesia Litera IV

Magnesia Litera IV

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 17. duben 2024, 19:00 – 21:00

Autoři nominovaní v některé z beletristických kategorií výročních knižních cen Magnesia Litera budou číst ze svých knih. Vystoupí Kamil Bouška (Litera za poezii), Tomáš Peřina (DILIA Litera za debut roku) a Marek Torčík (Luxor Litera za prózu). Moderuje Pavel Mandys.   

Václav Havel tady a teď v Broumově

Václav Havel tady a teď v Broumově

  • Kde: Broumov
  • Kdy: 17. duben 2024, 17:00 – 19. duben 2024, 21:00

Třídenní kulturní maraton Knihovny Václava Havla: koncerty, besedy, výstavy, promítání, workshopy…v roce, kdy si připomínáme 35 let od sametové revoluce.

17. dubna 2024

17.00 / ičko / sál / Mírové náměstí 105          

Václav Havel 1976–2011
Fotoshow Ondřeje Němce

Fotograf Ondřej Němec patřil k blízkým přátelům Václava Havla. Také proto jej mohl během let zachycovat i v těch nejběžnějších situacích. Vznikl tak ojedinělý soubor snímků, který prvního polistopadového prezidenta představuje neokázale a osobně.  

19.00 / ičko / sál / Mírové náměstí 105

Havel na houbách
Němý film s hudebním doprovodem

Unikátní a dříve neviděné němé záběry z domácího archivu rodiny Havlových naživo doprovodí kapela punk-folková kapela Trilobeat. Stavba Paláce Lucerna či pražské čtvrti Barrandov, plavecké závody pod Barrandovskými terasami, lyžovačka na Štrbském plese, automobilové závody a další kratochvíle v dokumentárně-komediálním sestřihu zakončeném narozením budoucího dramatika, disidenta a prezidenta Václava Havla, který se tu objeví ve své první „filmové roli“.

18. dubna 2024

dopoledne / gymnázium Broumov / Hradební 218            

Audience & (ne)svobodná tvorba 
workshopy pro žáky středních škol a studenty gymnázia

17.00 / Sál kreslírna / Klášter Broumov / Klášterní 1

Václav Havel: Někam jsem to ukryl
Setkání Anny Freimanové, dlouholeté blízké spolupracovnice Václava Havla, a spisovatele Jáchyma Topola nad nedávno objeveným textem, v němž první polistopadový prezident líčí první hodiny po zveřejnění Prohlášení Charty 77, následné vyšetřování, čtyřměsíční vyšetřovací vazbu, propuštění a následné mučivé sebezptytování.

Ukázky z knihy Václav Havel: Někam jsem to ukryl čte Jáchym Topol

20.00 / undergroundový klub Eden / Žižkova 49

Koncert Michal Prokop Trio

Více informací na facebooku Undergroundového klubu Eden

19. dubna 2024

dopoledne / Gymnázium Broumov / Hradební 218

Do vězení za písničku 
workshopy pro žáky středních škol a studenty gymnázia

15.00 / Městská knihovna Broumov / Mírové náměstí 52

Lyrika, epika, motyka a jiná literatura
Literární předvečer s Jáchymem Topolem

Broumovský básník Miroslav Ptáček byl za svého krátkého a dramatického života znám jen nemnohým, přesto se stal hvězdou literárního podzemí. Do světa undergroundu ho uvedl Václav Havel a jeho verše zhudebnili Psí vojáci. Ptáčkovo sebrané básnické dílo ovšem v péči nakladatelství Torst vychází teprve nyní.

Knihu Miroslava Ptáčka V říši snů, aneb lyrika, epika a motyka představí Jáchym Topol. 

17.00 / Sál kreslírna / Klášter Broumov / Klášterní 1

Václav Havel: Pokoušení
Videoinscenace Andreje Kroba z roku 1988

Václav Havel napsal hru Pokoušení, osobitou parafrázi na faustovské téma, v roce 1985. O rok později měla světovou premiéru ve vídeňském Burgtheatru. Doma však její uvedení nepřipadalo v úvahu – coby disident a chartista byl Václav Havel komunistickým režimem z veřejného působení vyloučen. A tak se jeho blízký přítel, kulisák a režisér Andrej Krob, rozhodl inscenovat Pokoušení za pomoci výkřiku tehdejší moderní techniky – videokamery. Jakkoli se zacházení s kamerou učil za pochodu, za pomoci Jana Kašpara a Davida Schmoranze, natáčel v průběhu let 1986 a 1987 svým věcným a úsporným způsobem obraz za obrazem. A ve čtvrtek 14. dubna 1988 v útrobách vyšehradských kasemat, kde jeden z účinkujících měl coby dělník šatnu, promítl „své“ Pokoušení autorovi a přátelům.     

Příběh vzniku videoinscenace po projekci přiblíží Anna Freimanová a její hosté. 

Výstavy

Havel – Reedvýstavní síň na Staré radnici / Mírové náměstí 56

Antikódychodba na prohlídkovém okruhu / Klášter Broumov / Klášterní 1

VH 1976–2011Gymnázium Broumov / Hradební 218

Tom Stoppard: Hry III

Tom Stoppard: Hry III

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 18. duben 2024, 17:00 – 19:00

Srdečně zveme na večer věnovaný svazku divadelních her britského dramatika a scenáristy, souputníka a přítele Václava Havla.

Vydáním třetího svazku se završuje dlouholetý projekt vydávání souborného dramatického díla Toma Stopparda péčí Institutu umění – Divadelního ústavu.
 
Osm her v překladech Pavla Dominika, Zuzany Joskové a Jitky Sloupové, která je zároveň editorkou titulu, pokrývá dosud souborně nevydané autorovy hry od devadesátých let po autorovu poslední hru Leopoldstadt.
 
Při této příležitosti bude kniha slavnostně uvedena a doprovozena scénickým čtení části hry Rock’n’roll, kterou režijně připravuje Šimon Dominik.
 
Večerem provázejí Kamila Černá a Michal Zahálka.
Radomyr Mokryk: Zrození disentu: šedesátníci a tání na Ukrajině

Radomyr Mokryk: Zrození disentu: šedesátníci a tání na Ukrajině

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 22. duben 2024, 19:00 – 21:00

Nová kniha ukrajinského historika Radomyra Mokryka Zrození disentu: šedesátníci a tání na Ukrajině vypráví příběh skupiny ukrajinských spisovatelů, básnířek, literárních kritiků a intelektuálů, kteří v době tzv. Chruščovova „tání“ na Ukrajině formovali kulturní opozici vůči sovětskému režimu a vešli ve známost jako generace „šedesátníků“. Postupné odhalení historických zločinů sovětské vlády, pochopení politiky rusifikace a oponování oficiální cenzuře přivedlo šedesátníky do disentu. Kniha sleduje osudy ukrajinských intelektuálů a jejich přerod z relativně loajálních sovětských občanů v disidenty. Publikace osvětluje koloniální podstatu rusko-ukrajinských vztahů v daném období, která se nakonec stala hybnou silou pro vznik ukrajinského disentu. 

S autorem Radomyrem Mokrykem debatují ukrajinistka Tereza Chláňová a historik Stanislav Tumis.  

Sergio Ramírez: O literatuře i boji proti diktaturám

Sergio Ramírez: O literatuře i boji proti diktaturám

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 24. duben 2024, 19:00 – 21:00

Sergio Ramírez patří mezi největší nikaragujské spisovatele současnosti, je ale také jedním z nejhlasitějších odpůrců diktatury Daniela Ortegy. Jeho román Tongolele neumí tančit (Bourdon, 2023) v sobě spojuje obě tyto roviny – odehrává se totiž na pozadí brutálního potlačení zatím největších protestů proti Ortegově režimu. Sergio Ramírez promluví jak o své literární činnosti, tak o fungování nikaragujské diktatury, která bude povědomá mnohým pamětníkům komunistického režimu v Československu.

Debatu moderuje Jáchym Topol. 

Překlad ze španělštiny zajištěn.  

Svobodná akademie: Hana Dufková

Svobodná akademie: Hana Dufková

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 25. duben 2024, 19:00 – 21:00

Co se to děje se silnými slovy: o změnách v jazyce a ve společnosti 

Jazyk je jedním z důležitých nástrojů budování ideologií a jedním z hlavních prostředků manipulace. Snadnou cestou k ovlivňování společnosti je používání klíčových výrazů, které na sebe vážou silné, kulturně a historicky podmíněné konotace. Tyto konotace, často negativní, už dávno nemusejí odpovídat původnímu obsahu těchto výrazů a jejich užití. Například fašismus už dlouho není jen termínem pro označení italské meziválečné ideologie a nezůstalo ani u jeho rozšířeného užití za doby druhé světové války. Analogické posuny v užívání můžeme sledovat i u dalších slov z podobného významového pole, jako je nacismus, nacista, totalita, komunismus, komunista, bolševik, neo/marxista aj. Nahlížet na tento posun jako na pouhé vyprázdnění dané neznalostí mluvčích by bylo lingvisticky zavádějící a společensky neobezřetné. Během přednášky se pokusím ukázat, že něco podstatného o vzestupu fašismu a dalších podobných slov v současném diskurzu umějí říct jazykové korpusy, obrovské elektronické databáze jazykových projevů. S oporou o reálná jazyková data zkusím nabídnout odpověď na to, jestli a jak a proč ne/lze jazykovou změnu zastavit. 

Hana Dufková vystudovala český jazyk na FF UK. Pracuje v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK v Praze a je součástí projektu v Psychologickém ústavu AV ČR, devět let pracovala v oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český AV ČR. Zabývá se didaktikou jazyka a popularizací vědy, zajímá ji jazyková změna, kritická analýza diskurzu, společenské aspekty užívání jazyka včetně pravopisu a fenoménu grammar nazi a lingvistika znakových jazyků.

In Conversation With... Lady Milena Grenfell-Baines

In Conversation With... Lady Milena Grenfell-Baines

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 26. duben 2024, 19:00 – 21:00

Lady Milena Grenfell-Baines was a young girl when she and her half-sister were placed on a “kindertransport” train from Prague to London on the very eve of WWII. It was only many decades later that she discovered that they had been among 669 mainly Jewish children saved from the Holocaust by Nicholas Winton. Today aged 94, Lady Milena is still going strong, regularly sharing her experiences in talks with young people.

This edition of In Conversation With… – an occasional series of English-language talks at the Václav Havel Library – will be hosted by Ian Willoughby, a journalist with Radio Prague International. 

Knihovna VH na Bookfestu

Knihovna VH na Bookfestu

  • Kde: Žižkárna, Žižkova 28, České Budějovice
  • Kdy: 27. duben 2024, 10:00 – 19:00

Po Praze a Plzni se festival malých knižních nakladatelů Bookfest už podruhé rozlije i do Českých Budějovic. Chybět na něm nebude ani stánek s knihami, plakáty a dalšími nezbytnostmi z produkce Knihovny Václava Havla. 

Pavel Hošek: Evangelium podle Bohumila Hrabala

Pavel Hošek: Evangelium podle Bohumila Hrabala

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 30. duben 2024, 19:00 – 21:00

Dílo Bohumila Hrabala v sobě skrývá mnohá tajemství. Některá z nich byla odkryta teprve v nedávné době, když byly objeveny dosud neznámé nahrávky Hrabalových promluv na faře v Libici nad Cidlinou, kam pravidelně jezdil v osmdesátých letech. Kniha Pavla Hoška vychází z těchto nově objevených materiálů a nabízí ucelený výklad duchovního rozměru literární tvorby jednoho z největších českých spisovatelů. S Pavlem Hoškem bude hovořit znalec díla Bohumila Hrabala Tomáš Mazal.

Uvádí Jáchym Topol. 

Pořad uvádíme k 110. výročí narození Bohumila Hrabala.  

Debata Deníku N: Mýty a obavy kolem očkování dět

Debata Deníku N: Mýty a obavy kolem očkování dět

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 30. duben 2024, 17:00 – 19:00

Proočkovanost proti základním infekčním nemocem je v prvním roce života dětí dobrá. Dosahuje až 96 procent, záleží ale na regionech. V některých částech Česka je výrazně podprůměrná. Proč? S přítomnými odborníky rozebereme, proti jakým nemocem jsou dnes děti díky vakcínám nejlépe chráněné a u jakých onemocnění a v jakých věkových skupinách má naopak očkování v Česku mezery. Přítomných pediatrů se v diskusi budeme také ptát, vůči jakým vakcínám mají dnes rodiče největší nedůvěru a jak to pediatři ve svých ordinacích řeší. Zajímat nás bude i to, s jakými dalšími infekčními onemocněními se budeme v nejbližších letech setkávat, a to nejen u dětí.

V diskuzi vystoupí:

Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu AV ČR
Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu
Daniel Dražan, pediatr a člen České vakcinologické společnosti
Zuzana Blechová, infektoložka z Nemocnice Na Bulovce
Hana Cabrnochová, pediatrička a členka/místopředsedkyně České vakcinologické společnosti

Debatu moderuje Iva Bezděková, redaktorka Deníku N.

Havel Channel

Havel Channel je audiovizuální projekt Knihovny Václava Havla, jehož cílem je šířit myšlenkový, literární a politický odkaz Václava Havla, bez ohledu na vzdálenost, zeměpisné hranice či nouzové stavy. Jeho páteř tvoří debaty, vzdělávací projekty a rozhovory. Velký prostor je věnován též konferencím, autorským čtením, záznamům divadelních inscenací a koncertům. Audiovizuální projekt Knihovny Václava Havla Havel Channel se uskutečňuje díky laskavé podpoře Karel Komárek Family Foundation.

Zpět na začátek

Publikace / E-shop

Jádrem publikačního programu Knihovny jsou dílo a život Václava Havla, jeho rodiny a blízkých spolupracovníků a přátel. Pro přehlednost je ediční plán členěn do šesti edičních řad: Sešity Knihovny Václava Havla, Edice Knihovny Václava Havla, Studentská řada, Hovory v Lánech, Spisy Václava Havla, Dílo Pavla Juráčka a Konference Knihovny Václava Havla. Tituly, které není možné zakomponovat do některé z předcházejících řad a které i přesto jsou pro ediční činnost Knihovny Václava Havla významné, vycházejí volně, mimo edice.

Zpět na začátek

Konference a ceny

Ilustrace

Evropské Dialogy Václava Havla

Evropské dialogy Václava Havla jsou mezinárodním projektem, jenž si klade za cíl otevřít a vést diskusi o tématech určujících směřování současné Evropy s přihlédnutím k evropskému duchovnímu odkazu Václava Havla. Hlavním inspiračním zdrojem tohoto projektu je esej Václava Havla "Moc bezmocných": Evropské dialogy Václava Havla více než jiné projekty obdobného zaměření hodlají nabídnout "bezmocným" prostor k vyjádření a tedy k posílení jejich pozice v rámci Evropy.

Projekt je plánován jako dlouhodobý a zahrne spolupráci s dalšími organizacemi v různých, evropských městech. Jednotlivá setkání probíhající formou konference jsou určena především středoškolským a vyskoškolským studentům, stejně jako ostatním zájemcům o evropskou problematiku z řad odborné i široké veřejnosti.

Ilustrace

Cena Václava Havla za lidská práva

Ocenění je od roku 2013 každoročně udělováno Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Cílem je vyzdvihnout a odměnit mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni.

Ilustrace

Transatlantické dialogy Havel - Albrightová

Od prvních Transatlantických dialogů Václava Havla, konaných v roce 2021 na konferencích GLOBSEC a FORUM 2000, jsme přišli o dalšího spolehlivého spojence, který podporoval naše zaoceánskou vazbu a prosazoval potřebu čelit hrozbám, které ohrožují demokracii a mezinárodní řád na obou stranách oceánu, bývalou ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Vzhledem k blízké vazbě mezi Václavem Havlem a Madeleine Albrightovou a po Havlově úmrtí mezi ministryní a Knihovnou Václava Havla jsme tento program se souhlasem rodiny M. Albrightové přejmenovali na Transatlantické dialogy Havel – Albright (HATD) podle dvou hlavních postav, které tuto vazbu zosobňovaly a měly zároveň středoevropské kořeny. Václav Havel a Madeleine Albrightová společně symbolizují transatlantické vztahy a základní hodnoty, z nichž vycházejí, patrně lépe, než jakákoliv jiná dvojice z nedávných dějin. Nadcházející Dialogy na téma „Nenahraditelná žena: Odkaz Madeleine K. Albrightové“, které se budou konat na konferenci FORUM 2000 1. září 2022, a konference „Havel a naše krize“ na Colby College ve státě Maine 28. září 2022 se tak stanou místy, kde lze projevit zaslouženou úctu této dvojici, kterou jsme všichni respektovali a obdivovali.

Cena Toma Stopparda

Václav Havel & Tom Stoppard

„Zůstávám hrdý na svoje spojení s českou literaturou prostřednictvím Ceny Toma Stopparda. Je neuvěřitelné připomínat si její počátky v dobách totality,“

Tom Stoppard

Cena, kterou v letech 1984–2017 organizovala Nadace Charty 77, je udělována každoročně tříčlennou porotou za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši. 

Cena je dotována částkou 50 000 korun, kterou pro tento účel poskytuje sir Tom Stoppard. 

Zpět na začátek

Václav Havel

Václav Havel
* 5. 10. 1936 Praha
† 18. 12. 2011 Hrádeček u Trutnova

1936
Foto
Václav Havel se narodil v Praze
v rodině Ing. Václava M. Havla a Boženy
Havlové, roz. Vavrečkové.
1951
Foto
Václav Havel ukončil povinnou školní docházku.
Současně s tím vyvstaly potíže vyplývající z tzv.
„třídního původu“ při získávání vyššího vzdělání.
1951
Foto
Václav Havel pracoval jako učeň – chemický laborant,
současně navštěvoval večerní gymnázium ve Štěpánské ulici
v Praze, které dokončil v roce 1954.
1955
Foto
Václav Havel po řadě neúspěšných pokusů o přijetí
na vysokou školu humanitního zaměření začal studovat
na ekonomické fakultě ČVUT v Praze.
1960
Foto
Václav Havel začal působit v Divadle Na zábradlí,
zprvu jako jevištní technik, posléze jako dramaturg
až do léta roku 1968.
1963
Foto
V Divadle Na zábradlí byla
poprvé uvedena první samostatná celovečerní
hra Václava Havla Zahradní slavnost.
1964
Foto
Václav Havel si
bere za manželku
Olgu Šplíchalovou.
1966
Foto
Václav Havel dokončuje dálkové studium
na divadelní fakultě Akademie
múzických umění v Praze.
1968
Foto
Václav Havel se zasazuje o demokracii a oživení
kultury během Pražského jara. Kriticky reaguje
na srpnovou okupaci ČSSR.
1969
Foto
Václav Havel se po okupaci ČSSR kriticky
vyjadřuje k dění v zemi, stává se zakázaným autorem.
Jeho dramata nesmí být inscenována.
1974
Foto
Václav Havel nesmí publikovat, mnoho času tráví
na své chalupě na Hrádečku. Devět měsíců
dokonce pracuje jako dělník v Trutnovském pivovaře.
1975
Foto
Václav Havel píše otevřený dopis
Gustávu Husákovi, v němž kritizuje československou
vládu i atmosféru v zemi.
1977
Foto
Václav Havel se stává
jedním z iniciátorů a prvních mluvčích
Charty 77.
1978
Foto
Václav Havel se stává jedním
ze zakladatelů Výboru na obranu
nespravedlivě stíhaných (VONS).
1979
Foto
Za své názory a činy byl Václav
Havel v letech 1977-1989 několikrát vězněn. Celkově
strávil ve vězení více než 5 let.
1989
Foto
Václav Havel se stává
jednou z vůdčích osobností sametové
revoluce, spoluzakládá Občanské fórum.
1990
Foto
Václav Havel je zvolen dne
29. 12. 1989 Federálním shromážděním
prezidentem Československé socialistické republiky.
1993
Foto
Václav Havel je po
rozpadu Československa zvolen Poslaneckou
sněmovnou prezidentem České republiky.
1996
Foto
Olga Havlová
umírá 27.
ledna 1996.
1997
Foto
Václav Havel se žení
s Dagmar Veškrnovou, populární divadelní
a televizní herečkou.
1999
Foto
Česká republika se spolu
s Polskem a Maďarskem stává členskou
zemí Severoatlantické aliance (NATO).
2003
Foto
Funkční prezidentské období
Václava Havla končí
2. února 2003.
2004
Foto
Založena Knihovna
Václava Havla,
o.p.s.
2004
Foto
Česká republika se
stává členskou zemí
Evropské unie.
2010
Foto
Václav Havel režíruje film
Odcházení natočený podle vlastní
divadelní předlohy.
2011
Foto
Václav Havel umírá na
své chalupě na Hrádečku
18. prosince 2011.
Zpět na začátek

Knihovna Václava Havla školám

Vzdělávací projekty Knihovny Václava cílí na žáky základních škol, studenty středních a vysokých škol a skrze odkaz Václav Havla motivují mladou generaci k zamyšlení nad otázkami občanské společnosti, demokracie a lidských práv.

Na vzdělávacím webu edu.vaclavhavel.cz naleznete:

  • 83 vzdělávacích videí a podcastů
  • Více než 100 metodických materiálů a pracovních listů
  • 6 workshopů
  • 5 webinářů  
  • 14 digitálních výstav

Zpět na začátek

Archiv / Dokumentační centrum / Výzkumné projekty

Dokumentační centrum

Knihovna Václava Havla postupně shromažďuje, digitalizuje a zpřístupňuje písemnosti, fotografie, zvukové nahrávky a další materiály, které se týkají Václava Havla. To, co najdete v tomto digitálním archivu, není všechno, co máme k dispozici. Digitalizovaných materiálů je víc. Zároveň mnohé věci stále sháníme. Pokud hledáte něco speciálního, co zde nenajdete, nebojte se nás zeptat nebo nás navštívit, rádi Vám vyjdeme vstříc.

  • 70200 záznamů celkově
  • 27196 událostí ze života VH
  • 2831 textů VH
  • 2125 fotografií
  • 403 video záznamů
  • 568 audio záznamů
  • 6604 dopisů
  • 15101 textů o VH
  • 8255 knih
  • 40254 bibliografických záznamů

Vstup do databáze archiválií KnVH je zdarma a je možný po registraci uživatelů (vyplnění badatelského listu). Nahlížení do archiválií, které se zobrazují v nečitelné podobě je možné pouze ve studovně Knihovny Václava Havla, Ostrovní 13, 110 00 Praha 1, každé úterý (kromě svátků) od 9.00 do 17.00 hodin, jinak po předchozí domluvě.

Vaše dotazy rádi zodpovíme na archiv@vaclavhavel-library.org.

Ilustrace

Den za dnem s Václavem Havlem

Unikátní archivní projekt Knihovny Václava Havla, který s odstupem 30, respektive 33 let postupné zpřístupňuje program každého dne Václava Havla ve funkci československého (1989-1992) a prvního českého prezidenta (1993-2003) po celou dobu výkonu mandátu na základě dochovaných programů prezidenta republiky a dalších autentických dobových dokumentů.

Ilustrace

Letem světem s Václavem Havlem

Interaktivní mapa Letem světem s Václavem Havlem, dopňuje expozici Havel v kostce, která plasticky zobrazuje Havlovu světovou „stopu“.

Ilustrace

Jiná Evropa

Autentické výpovědi významných představitelů domácí protikomunistické opozice a exilu, osobností kultury i běžných občanů natočené v Československu, Maďarsku, východním Německu, Polsku a Rumunsku britskou společností Panoptic v letech 1987 a 1988. Výsledný stejnojmenný šestidílný televizní cyklus vysílal v premiéře Channel Four.

Ilustrace

Revoluce (očima) Vladimíra Hanzela

Koláž vzpomínek, obrazových a zvukových dokumentů Vladimíra Hanzela, osobního tajemníka prezidenta Václava Havla, přibližující horečnou atmosféru dnů Sametové revoluce.

Ilustrace

Rozhovory Václava Havla

Databáze veškerých dostupných rozhovorů, které poskytl tištěným médiím dramatik, spisovatel a politický aktivista Václav Havel od 60. let až do roku 1989. Výsledný korpus dokládá mimořádně zajímavý životní příběh jedince i specifický obraz moderní československé historie v dobách, kdy mělo svobodné myšlení blíž k ruzyňské věznici, než k jakékoli oficiální veřejné funkci.

Ilustrace

Archiv Pavla Juráčka

Archiv Pavla Juráčka vzniká od února 2014, kdy jeho syn Marek Juráček předal šest banánových beden a kufr s psacím strojem z otcovy pozůstalosti do správy Knihovny Václava Havla. Postupně se třídí a digitalizují tisíce stran rukopisů, strojopisných složek, fotografií, dokumentů, osobní i úřední korespondence. Výsledkem této práce by mělo být nejen zmapování života a díla jedné z klíčových postav „nové vlny“ československého filmu šedesátých let 20. století, ale též zpřístupnění jeho literární tvorby ve svazcích knižní edice Dílo PJ. 

Cílem Knihovny Václava Havla je uvést Pavla Juráčka do širšího kulturního povědomí a pomyslně navázat na hluboké přátelství mezi ním a Václavem Havlem, k němuž Havel krátce po Juráčkově smrti, v létě roku 1989, poznamenal: „Pavel byl můj kamarád, kterého jsem měl hrozně rád. Byl to jeden z nejcitlivějších a nejjemnějších lidí, které jsem znal – proto o něm nemůžu napsat víc.“  

Zpět na začátek

Vše o Knihovně

Knihovna Václava Havla pečuje o zachování odkazu Václava Havla, a to jak literárního, dramatického tak i politického, zejména pak jeho boje za svobodu, demokracii a ochranu lidských práv, podporuje výzkum a vzdělávání  týkající se života, hodnot a doby Václava Havla a trvalého významu jeho myšlenek pro současnost i budoucnost. 

Knihovna Václava Havla dále usiluje o rozvoj občanské společnosti a aktivního občanského života – slouží jako platforma pro diskuse týkající se otázek podpory a ochrany svobody a demokracie v České republice stejně jako v zahraničí.

Mezi hlavní poslání Knihovny Václava Havla patří:

  • organizovat archivní, archivně badatelské, dokumentační a knihovnické činnosti zaměřené na dílo Václava Havla a dokumenty či věci s jeho působením související, včetně odborné analýzy jejich vlivu na život a sebereflexi společnosti
  • formou expozic, debat, autorských čtení, divadelních představení, koncertů, přednášek a dalších kulturních akcí přibližovat široké i odborné veřejnosti historický význam zápasu za lidská práva a svobody v době totality a tvorbu občanské společnosti v době budování demokracie
  • organizovat vědecký výzkum a publikační činnost mapující „havlovský“ svět
Zpět na začátek

Staňte se členy Klubu přátel Knihovny Václava Havla

Domníváme se, že se nám daří naplňovat vizi Václava Havla, jenž při založení Knihovny prohlásil, že má smysl jedině jako živoucí organismus, který zaujímá své nepřehlédnutelné místo v celku veřejného a politického života. Vnímáme to jako závazek a inspiraci do budoucna. Rádi bychom využili záznamů ze stovek našich akcí ve vlastním kanálu internetové televize, rozšířili publikační program, připravili další e-learningové série, začali pořádat workshopy pro učitele… To vše si však vyžádá nemalé finanční prostředky. Proto jsme se rozhodli obrátit na naše návštěvníky a příznivce s prosbou o podporu.

Pomozte nám inspirovat své okolí i Vy!
Přijdete se k nám a staňte se členem Klubu přátel Knihovny VH!

 

Podpořte nás
jednorázově
Přispět

Přítel

1000 KČ / měsíc
Přispět

Váš příspěvek nám pomůže s organizací pravidelných akcí pro veřejnost.

Patron

10000 KČ / měsíc
Přispět

Váš příspěvek nám pomůže rozvíjet náš ediční plán a publikační činnost

Partner

? Kontaktujte nás
pro další informace
Kontaktovat

Váš příspěvek nám pomůže s vývojem vzdělávacích miniserií, audivizuálních projektů, přípravou mezinárodních konferencí...

Podpořte nás

Finanční dary

Pokud máte zájem podpořit činnost Knihovny Václava Havla, konkrétní aktivity či projekty finančním darem, můžete učinit tak prostřednictvím Pay Pal účtu KnVH

Nebo bankovním převodem do:

ČSOB a. s., Na Poříčí 24, 115 20 Praha 1

  • číslo korunového účtu 7077 7077 / 0300 CZK
  • číslo EURO účtu 7755 7755 / 0300 EUR
  • číslo dolarového účtu 7747 7747 / 0300 USD

V případě, že u fyzických osob bude dar v jednom kalendářním roce vyšší než 1 000,-Kč a u právnických osob převýší 2 000,- Kč, vystavíme Vám darovací smlouvu s potvrzením o výši přijatého daru, který můžete coby dárce uplatnit v souladu se zákonem o dani z příjmů pro snížení Vašeho daňového základu. Pro více informací nás kontaktujte.

Základní pravidla dárcovství shrnuje etický kodex Knihovny VH.

Dary a zápůjčky archivu KnVH

Knihovna Václava Havla spravuje archív písemností, dokumentů, fotografií, videozáznamů a dalších materiálů, které se týkají života a díla Václava Havla. Tento archív má převážně digitální podobu. Pokud Vy sami či někdo z Vašeho blízkého okolí je vlastníkem některého z originálních textů, korespondence, fotografií, projevů či jakékoliv další tvorby Václava Havla budeme rádi, pokud nás kontaktujete. Zajistíme digitalizaci takových dokumentů a zařadíme je do našeho digitálního archivu. Pokud by si takové dokumenty či předměty chcete nadále ponechat, v pořádku je vrátíme.

V případě darování kopie či originálu Knihovně Václava Havla budou s majitelem vždy domluveny podmínky jejich věnování i užití. Všichni dárci či majitelé budou uvedeni u daných dokumentačních materiálů.

Stáže

Zájemcům z řad českých i zahraničních studentů nabízíme krátkodobé i dlouhodobé stáže v Knihovně Václava Havla o.p.s. Stážisti jsou vítáni především z oblasti knihovnictví a archivářství, produkce kulturních akcí, novinářství, bohemistiky ale i dalších humanitních oborů.

Uvítáme znalost anglického jazyka (příp. německého či francouzského jazyka), u zahraničních stážistů je znalost češtiny výhodou.

Minimální délka stáže je 6 týdnů, maximální délka je 1 rok, případně lze domluvit individuální délku v návaznosti na požadavky školy. Po absolvování stáže obdrží účastník certifikát s hodnocením. Stáže probíhají po předchozí domluvě se zájemcem, termín stáže je nutné domluvit přibližně 2 měsíce předem. Stáže v Knihovně Václava Havla jsou neplacené, stážistům nezajišťujeme dopravu ani ubytování.

Zájemci o stáž v Knihovně Václava Havla nás mohou kontaktovat na e-mailové adrese.

Mediální a propagační spolupráce KnVH

Knihovna Václava Havla uvítá vzájemnou výměnu odkazů, zveřejnění našich bannerů či informací o našich akcích. Pro více informací kontaktujte nás přímo ohledně bližší domluvy.

Dobrovolníci

Knihovna Václava Havla vítá dobrovolníky, kteří chtějí pomoci naší práci.

Česká centraBakala FoundationRockefeller Brothers FundJan BartaAsiana GroupMoneta Money BankThe Vaclav Havel Library FoundationNadace Charty 77Sekyra FoudationVŠEMRicohP3chemTechsoup ČRNewton MediaHlavní město PrahaMinisterstvo kultury ČRMinisterstvo zahraničních věcí ČRUS EmbassyStátní fond kultury