Menu Prohledat web KVH EN

Sametový rok očima youtuberky

15. leden 2019

Ilustrace

Den před padesátým výročím oběti Jana Palacha spouští Knihovna Václava Havla nový vzdělávací projekt Rok revoluce www.rokrevoluce.cz, který mapuje společenské a politické dění od ledna do prosince 1989.

V sedmi krátkých 3-4 minutových lekcích, provázených postavou youtuberky, přibližuje projekt mladému divákovi klíčové momenty přerodu totalitního Československa v demokratickou zemi. Smyslem série je ukázat rok 1989 jako postupnou vlnu událostí v celém tehdejším Východním bloku vedoucí k vítězství demokracie. Studenti základních a středních škol, kterým je projekt primárně určen, získají příležitost pochopit Sametovou revoluci v širším evropském kontextu a zároveň si uvědomí, že byla přirozeným vyústěním sílícího odporu Čechů a Slováků proti normalizačnímu režimu.

Lekce budou postupně zpřístupňovány v průběhu celého roku 2019. První lekce: Palachův týden, která připomíná lednové protesty roku 1989, je od dnešního dne k dispozici na webové stránce a školy i další zájemci ji mohou využít i jako připomínku smrti Jana Palacha, od níž tento týden uplyne padesát let.

Rokem revoluce navazuje Knihovna Václava Havla na sérii úspěšných vzdělávacích projektů, v nichž se snaží formou divácky vstřícných, vizuálně atraktivních videí a zajímavých moderátorů přibližovat mladé generaci myšlenkový odkaz Václava Havla. Do předchozích projektů Číst Havla a Každý může změnit svět se v minulém roce zapojilo přes 300 pedagogů ze základních a středních škol z celé České republiky.

Sdílet

Facebook | Twitter