Menu Prohledat web KVH EN

Zítra to spustíme již za pár okamžiků v Divadle v Dlouhé

27. listopad 2018

Ilustrace

Dnes, v úterý 27. listopadu 2018, vyvrcholí projekt Knihovny Václava Havla Zítra to spustíme divadelně filmovým happeningem v Divadle v Dlouhé v Praze, kterého se zúčastní přes 270 žáků, studentů a pedagogů z celé republiky.

Hra Václava Havla Zítra to spustíme je věnována Aloisi Rašínovi a dramatickým událostem noci z 27. na 28. října 1918, jež předcházely vyhlášení samostatnosti republiky. Na podnět přátel z Divadla na provázku ji autor napsal u příležitosti 70. výročí vzniku republiky v roce 1988. Hra se z havlovské poetiky vymyká, nese prvky publicistického dramatu a je založená na hravosti a komunikaci s diváky. Je psána svižným, živým jazykem, kombinuje fakta s fantazií, používá prvky grotesky, komentuje děj, umožňuje improvizaci, nadsázku…

O tom, že hra i dnes promlouvá k dnešnímu divákovi, svědčí fakt, že projekt Knihovny Václava Havla oslovil přes dvacet základních a středních škol po celé republice. Regionální amatérská představení v Ostravě, Hradci Králové, Svitavách, Pelhřimově, Moravských Budějovicích a v dalších místech, při nichž si často celá škola nebo i město, připomněla výročí vzniku republiky v průběhu října. 

Závěrečný happening v Divadle v Dlouhé, kterého se zúčastní všechny zapojené školy,  proběhne formou filmově-divadelního pásma, v němž zazní nebo se živě odehrají ukázky z celkem 18 různých školních inscenací. Některé školy text aktualizovaly za pomoci moderních technologií nebo rapu, jiné se soustředily na precizní zachycení dobové atmosféry, dohledávaly archivní dokumenty a soustředily se na dobové kostýmy nebo rekvizity. „Pestrost zpracování dramatického textu dokazuje nejen potenciál Havlova dramatu, ale především nadšení mladých tvůrců a jejich pedagogů se tématu vzniku republiky věnovat,“ říká Anna Freimanová, editorka Knihovny Václava Havla. 

Projekt je realizován s podporou Ministerstva kultury ČR v rámci iniciativy Společné století. 

Sdílet

Facebook | Twitter