Menu Prohledat web KVH EN

Znovu před 100 lety – svědectví zakopaného deníku

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 11. prosinec 2018, 17:00 – 19:00

9288 kilometrů. Tolik měří nejdelší železnice světa, transsibiřská magistrála. Na sklonku první světové války tuto legen­dární trať ovládli českoslovenští legionáři. S deníkem jednoho z nich – Jana Kouby – se přesně po sto letech vydává po jeho stopách pravnučka Ina.

O své cestě Ina Píšová vydala knihu Transsibiřská odysea, nejen o ní se bude bavit společně s Ivanem Šternem a se dvěma redaktory z Českého rozhlasu, kteří transsibiřskou magistrálu také projeli, Ivanem Studeným a Davidem Šťáhlavským, který se ujme moderování.  

Ina Píšová (1985) je pravnučkou legionáře Jana Kouby. Sibiřskou expedici podnikla spolu se svým mužem na jaře roku 2017, tedy sto let od chvíle, kdy si Jan zapsal první řádek do svého deníku. Cesta z Moskvy do Vladivostoku jim trvala měsíc a postupně během ní vystřídali patnáct magistrálních vlaků. Podobným způsobem procestovali Ina a Petr Indonésii, Čínu, Kubu a během Inina studia na kalifornské Berkeley i severoamerické indiánské rezervace. Ina přednáší českou literaturu na Univerzitě Karlově a je mluvčí jedné z jejích fakult.

Jan Kouba (1894–1947) sloužil v československých legiích u 9. roty 7. Tatranského pluku. Na Sibiři strávil čtyři roky, během nichž třikrát projel transsibiřskou magistrálu. Do Československa se vrátil až roku 1920 cestou kolem světa z Vladivostoku přes Tichý oceán a Kanadu. Po válce se Jan stal duší své vesnice, jihočeských Pasek. Byl učitelem v obecní škole, režisérem místních ochotníků, muzikantem, sokolem, aktivním členem legionářské obce a nakonec i kronikářem jak Pasek, tak rodu Koubů.

Sdílet

Facebook | Twitter